Andagt

En morgenstund på Herrens mark

Kykkelikyyy!!! Jeg slår øjnene op og kaster et søvnigt blik rundt i det sparsommeligt møblerede værelse. En gekko piler hen over væggen, og endnu engang er jeg taknemmelig for myggenettet over min seng, som også holder gekkoerne på behørig afstand. Jeg svinger benene ud på sivmåtten på gulvet, kommer i en t-shirt og en nederdel, der er længere, end hvad  de fleste vestlige kvinder bærer en helt almindelig tirsdag.

Lidt vand i ansigtet og ud af døren. Det er allerede varmt, selvom det er tidligt på dagen. På vej i gennem den rødjordede ”have” flyver blikket rundt på jorden, for jeg skal ikke nyde noget af en lille morgenkomsammen med en slange - vores vagt, Alfons, slog en slange ihjel på matriklen den anden nat.

Vel fremme i missionærboligen og efter lidt hjemmelavet yoghurt til morgenmad, er det tid til den daglige andagt. Vi mødes i den interimistiske stue, hvor møblerne mest af alt minder om noget fra en spejderhytte.

Vi synger ”Hvem er abernes konge?”, mens de tre små lyshårede krudtugler giver den store tromme nogen tæsk, og Susanne spiller på guitaren. Vi læser dagens afsnit i biblen og taler om, hvilke planer og arbejdsopgaver vi hver især har i løbet af dagen og i den kommende tid.

Just skal snart afsted på tur til en landsby tre timer nord for vores by Kigoma, men det har regnet rigtig meget, så vejene er én stor mudderpøl. Susanne har udfordringer i ungdomsklubben, hvor kun de unge mænd dukker op. Jeg selv skal afholde min ugentlige kreative workshop i kirken senere på dagen, hvor jeg gang på gang bliver udfordret på at besvare de unges spørgsmål omkring bibelen; en udfordring der både har en teologisk og en sproglig side.

Vi skiftes til at bede og lægger alle vores bekymringer og udfordringer frem for Gud. Jeg mærker en lettelse skylle igennem kroppen – nu bærer vi ikke længere bekymringerne selv.

 

I min tid som volontør i Tanzania lærte jeg vigtigheden af hele tiden at have Gud med i alt.

Det var så tydeligt at se, hvordan Gud fik brikkerne til at falde på plads, når vi bad ham om hjælp til det – og omvendt også hvor svært det var, hvis vi ikke havde fået lagt tingene over til Gud.

Vores egen magtesløshed var så tydelig, fordi omgivelserne var så meget anderledes, end hvad vi er vant til – vi var virkelig kommet ud af vores comfort zone.

 

 

Er det kun i Tanzania, at Gud virker, når vi lægger tingene over til ham? Selvfølgelig ikke, tænker vi. Men handler vi i en overbevisning om, at det nytter at have Gud med i alt det, vi foretager os?

Nej, det gør jeg bestemt ikke altid. Med min fornuft og mine erfaringer fra min tid i Tanzania ved jeg godt, at det nytter. Men i min tilsyneladende velfungerende, højtuddannede, rige, asfalterede, danske verden tror jeg oftest, at jeg fint kan klare tingene selv – det kører da egentlig meget godt. Eller gør det?

Der er stress, depression, angst, bekymringer, uopnåeligt høje krav osv. alle vegne, som ligger på lur og venter på at komme til at spille dart med dig og mig som målskive, hvis ikke de allerede er godt i gang. Hvorfor ikke aflaste os selv, vedkende os vores magtesløshed og lade Gud komme til?

 

”Stol på Herren af hele dit hjerte, og støt dig ikke til din egen indsigt.

Hav ham i tankerne på alle dine veje, så vil han jævne dine stier.”

Ordsprogenes bog kap 3 vers 5-6

 

 

Lad os minde os selv og hinanden om, at Gud bare venter på, at vi hælder ALT det, vi er fyldte af over på ham - en påmindelse jeg i hvert fald har brug for igen og igen, og lur mig om ikke der skulle være et par stykker mere, der også kunne bruge den. 

Henrikka Oehlenschlæger, Ølholm